Primele rezultate ale controalelor ANSVSA în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă

Spread the love

În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, intensifică controalele oficiale specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure.

Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcțiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor județene, rezultă că au fost realizate, în intervalul  30 noiembrie – 11 decembrie, un număr de 3.305 de controale, în: unități de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, piețe agro-alimentare, târguri, unități de tip hipermarket/supermarket, unități de comercializare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, precum şi în unități de alimentație publică.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancționate prin aplicarea unui număr de 291 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.891.860 de lei.

Totodată, au fost emise 6 Ordonanțe de suspendare a activității și o Ordonanță de interzicere a activității.

S-a reținut oficial o cantitate de 4.618,9 kg produse de origine animală (carne porc, carne pasăre, pește și produse din pește, lapte, produse lactate și 389.104 buc ouă) în valoare de 294.086 de lei, precum și 7.900 kg de produse de origine nonanimală.

Dintre deficiențele identificate și sancționate, se menționează:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse cu termen de valabilitate depășit;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă sau în spații neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • transportul de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și fără documentele necesare.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acțiunilor de inspecție și control cu această tematică şi prin asigurarea serviciului de permanență, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor de la nivelul DSVSA județene și a municipiului București.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *